• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment

Sublimatiedruk

Sublimatie drukken 

Sublimatiedruk wordt veel gebruikt bij veel kleurige opdruk op mokken en textiel. Als druktechniek is sublimatiedruk nog vrij nieuw en nog niet heel goed bekend bij het grote publiek. 

Sublimatieprint op artikelen

Wil jij meer weten over sublimatiedruk? Bekijk dan onderstaand filmpje of bel ons via 035 6956000, wij staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden!

Hieronder hebben wij nog een filmpje over sublimatie printen als dit filmpje niet genoeg is. Weer een uitgrbeide flmpje over sublimatie druk. 

Wat is sublimatiedruk? 

Sublimatie printen is een specifieke druktechniek die voornamelijk wordt gebruikt voor het bedrukken van textiel, keramiek en andere materialen met speciale sublimatie-inkten. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan ons promotiemateriaal voor sublimatiedruk

Hoe werkt Sublimatiedruk?

Het begint met het maken of voorbereiden van het ontwerp dat op het gewenste materiaal moet worden gedrukt. Dit ontwerp wordt meestal gecreëerd met behulp van grafische ontwerpsoftware. Het is belangrijk dat het ontwerp wordt aangepast aan het formaat en de specificaties van het te bedrukken item.

In sublimatie printen worden speciale sublimatie-inkten gebruikt. Deze inkten hebben de eigenschap dat ze van een vaste toestand rechtstreeks naar gasvormige toestand overgaan zonder eerst vloeibaar te worden. Het ontwerp wordt afgedrukt op een speciaal sublimatie dragervel of transferpapier met deze inkten.

Het ontwerp op het sublimatie dragervel wordt op het gewenste materiaal overgebracht met behulp van een hittepers. Het materiaal kan bestaan uit polyesterstof, keramische tegels, mokken, polyester gecoate harde oppervlakken en meer. De hittepers wordt ingesteld op de juiste temperatuur en druk.

Het bedrukte sublimatie-dragervel wordt nauwkeurig gepositioneerd op het te bedrukken materiaal. Wanneer de hittepers wordt gesloten, wordt het materiaal met het dragervel onder hoge druk en temperatuur gebracht. Dit zorgt ervoor dat de sublimatie-inkten in gasvormige toestand komen.

Onder invloed van hitte en druk diffunderen de sublimatie-inkten in de poriën van het materiaal. Ze veranderen van gasvormige toestand terug in een vaste toestand en worden permanent geïntegreerd in de structuur van het materiaal.

Nadat de hittepers is geopend en het materiaal is afgekoeld, is het ontwerp permanent en duurzaam bedrukt op het oppervlak. De kleuren zijn levendig en vervagen niet, en het ontwerp wordt één met het materiaal.

Sublimatiedruk 

Sublimatie printen is bijzonder populair voor het bedrukken van sportkleding, promotionele producten zoals mokken en telefoonhoesjes, textielproducten en gepersonaliseerde geschenken vanwege de duurzame en levendige resultaten. Het is belangrijk op te merken dat sublimatie-inkten alleen werken op materialen die polyester bevatten of speciaal zijn gecoat voor sublimatie.

Sublimatie printen op bekers is een populaire methode om gepersonaliseerde drinkwaren te creëren. Het proces begint met het ontwerpen van het gewenste ontwerp, dat vervolgens wordt afgedrukt op sublimatie-dragervellen met speciale sublimatie-inkten. De beker zelf moet een speciale coating hebben die reageert op de hitte en druk van een warmtepers.

Wanneer het ontwerp op het sublimatie dragervel is gedrukt, wordt het zorgvuldig aangebracht op de beker. 

Met behulp van een hittepers wordt de beker blootgesteld aan hoge temperaturen en druk. Onder deze omstandigheden verandert de sublimatie-inkt van een vaste toestand direct in gasvorm. Deze gasvormige inkt wordt in de speciale coating van de beker opgenomen en keert terug naar een vaste toestand, waardoor het ontwerp permanent wordt geïntegreerd in de beker.

Het resultaat is een duurzame, levendige bedrukking die niet vervaagt of afslijt, zelfs niet na herhaaldelijk gebruik en wassen. Sublimatie printen op bekers biedt een breed scala aan mogelijkheden voor personalisatie en het creëren van unieke drinkwaren voor speciale gelegenheden, promotionele doeleinden en meer. Sublimatie printen is handig om verschillende redenen, en hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Sublimatie printen produceert duurzame afdrukken die niet vervagen, afbladderen of slijten, zelfs niet na herhaaldelijk wassen of gebruik. Dit maakt het ideaal voor het bedrukken van textiel, drinkwaren en andere producten die regelmatig worden blootgesteld aan slijtage. Sublimatie-inkten zorgen voor heldere en levendige kleuren die rijk en intens zijn. Dit maakt het ideaal voor het afdrukken van foto's, grafische ontwerpen en complexe patronen op verschillende oppervlakken.

Sublimatie printen maakt eenvoudige personalisatie mogelijk. Elk item kan uniek worden aangepast met individuele namen, afbeeldingen of tekst, wat handig is voor gepersonaliseerde geschenken, promotionele materialen en merchandising.

Het sublimatieproces is snel en efficiënt. Het duurt meestal maar enkele minuten om een item te bedrukken, waardoor het geschikt is voor kleine tot middelgrote productiebatches en last-minute bestellingen. Sublimatie-inkten zijn op waterbasis en bevatten geen schadelijke oplosmiddelen. Hierdoor is sublimatie printen milieuvriendelijker in vergelijking met sommige andere drukmethoden.

Sublimatie printen kan worden toegepast op een verscheidenheid aan materialen, waaronder textiel, keramiek, glas, metaal, en meer. Dit maakt het geschikt voor diverse toepassingen, zoals kleding, interieurdecoratie, promotionele artikelen en sportuitrusting.

Mogelijkheid om complexe ontwerpen te reproduceren, sublimatie printen maakt het mogelijk om gedetailleerde en complexe ontwerpen met hoge resolutie weer te geven, waardoor het ideaal is voor foto afdrukken en grafische illustraties.

Al met al biedt sublimatie printen een krachtige en veelzijdige drukmethode die veel voordelen biedt voor zowel bedrijven als particulieren, waardoor het handig is voor het produceren van hoogwaardige, gepersonaliseerde producten.