• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment

Full colour printing ofwel digitaal printen


Full-color bedrukking

Wat is full colour printing of terwel digitale print?

Digitale print is een techniek die direct het ontwerp op een platte ondergrond zet. Je kent het uit je kleurenprinter. De 4  basis kleuren (CMYK, de vier potjes inkt) worden gemengd en daar maakt de printer elke gewenste opdruk mee. Je kunt met digitale print dan ook op een vlak oppervlak alles bedrukken wat je wenst.

Op bijvoorbeeld de lintjes van Wuppies en Winnies wordt geprint. Ook op leaflets die bijgestoken worden bij poncho’s of in zakjes wordt vaak geprint. Permunt doosjes zijn ook digitaal printbaar 

Digitaal printen is bijna altijd in full-colour en geeft een perfect kleur beeld. De printers die wij gebruiken zijn uiteraard niet te vergelijken met de printer die je thuis heeft staan. Printen kan men direct op stof, papier en grotere doeken als bijvoorbeeld vlaggen en doek.

Ben je benieuwd welke artikelen bruikbaar zijn om full colour te worden gedrukt? Bekijk dan onze artikelen voor digitale print.

Digitale print

Digitaal printen is een moderne druktechniek die gebruikmaakt van digitale bestanden om afbeeldingen, tekst en ontwerpen rechtstreeks op een verscheidenheid aan oppervlakken te reproduceren. Het proces van digitaal printen kan als volgt worden beschreven

Creatie van het digitale bestand, het begint met het maken of voorbereiden van een digitaal bestand dat het beeld, de tekst of het ontwerp bevat dat moet worden afgedrukt. Dit bestand kan worden gemaakt met behulp van grafische ontwerpsoftware zoals Adobe Photoshop, Illustrator, Corel DRAW, enzovoort. Het bestand moet de juiste resolutie en kleurinstellingen hebben om een hoogwaardige afdruk te garanderen.

Voorbereiding van de printer, een digitale printer wordt gebruikt voor het printen van het ontwerp op het gewenste oppervlak. Er zijn verschillende soorten digitale printers beschikbaar, waaronder inktprinters en laserprinters, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. De keuze van de printer hangt af van het materiaal en de kwaliteit van de afdruk die nodig is.

Bekijk onderstaand filmpje als je graag nog meer informatie wilt ontvangen over digitaal printen. Je kunt ons ook altijd bellen voor vragen over digitale print. We zijn altijd beschikbaar via 035 6956000 of sales@zintuig.nl.

Full colour 

Het digitale bestand wordt naar de digitale printer gestuurd, die het ontwerp op het geselecteerde materiaal afdrukt. Tijdens het printen wordt de inkt (voor inktprinters) of de toner (voor laserprinters) aangebracht op het oppervlak in overeenstemming met de instructies van het digitale bestand. De printer beweegt zich over het oppervlak en bouwt het ontwerp laag voor laag op.

Nadat het ontwerp is afgedrukt, ondergaat het meestal een droogproces om de inkt of toner te laten uitharden. Dit zorgt ervoor dat de afdrukken niet vlekken of vervaagd raken wanneer ze worden aangeraakt of blootgesteld aan vocht.

Na het droogproces wordt de afdruk vaak onderworpen aan kwaliteitscontrole om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de gewenste normen voor resolutie, kleur, precisie en consistentie.

Afhankelijk van de toepassing kunnen er verdere afwerkingsstappen worden genomen, zoals lamineren, snijden, rillen of vouwen van de afgedrukte materialen om het eindproduct te voltooien.

Digitaal printen 

Het belangrijkste kenmerk van digitaal printen is dat het geen gebruik maakt van traditionele drukplaten of zeefdrukramen, zoals bij offsetdruk of zeefdruk. In plaats daarvan worden de afbeeldingen rechtstreeks vanuit het digitale bestand afgedrukt, waardoor het mogelijk is om snel kleine oplagen te produceren en de kosten te verlagen. 

Dit maakt digitaal printen ideaal voor afdrukken met variabele gegevens, prototyping, personalisatie, en andere toepassingen waarbij flexibiliteit en snelheid essentieel zijn.

Digitaal printen is een uiterst handige en veelzijdige druktechniek die tal van voordelen biedt. Een van de meest opvallende voordelen is de ongeëvenaarde flexibiliteit die het biedt. In tegenstelling tot traditionele drukmethoden, zoals offsetdruk, vereist digitaal printen geen kostbare drukplaten of zeefdrukramen. 

Dit betekent dat je snel van ontwerp kunt veranderen en aanpassingen kunt maken zonder dat dit extra tijd en kosten met zich meebrengt. Voor projecten waarbij variabiliteit en snelle reactietijden essentieel zijn, is dit een grote troef.

Een ander belangrijk voordeel van digitaal printen is de mogelijkheid om kleine oplagen kostenefficiënt te produceren. In plaats van vast te zitten aan grote minimale bestelhoeveelheden, kun je precies het aantal afdrukken bestellen dat je nodig hebt, wat verspilling minimaliseert en kosten bespaart. Dit is vooral waardevol voor bedrijven en individuen die op maat gemaakte materialen nodig hebben of regelmatig kleine hoeveelheden moeten produceren.

Full colour drukken

Bovendien staat digitaal printen bekend om zijn snelle doorlooptijd. Omdat er geen complexe voorbereidingen nodig zijn, kan het printproces snel van start gaan. Dit betekent dat je je afdrukken binnen korte tijd kunt ontvangen, zelfs als je strakke deadlines hebt.

Kortom, digitaal printen biedt een combinatie van flexibiliteit, kostenefficiëntie en snelheid die het ideaal maakt voor een breed scala aan toepassingen, van marketingmateriaal en zakelijke documenten tot gepersonaliseerde geschenken en kunstprojecten. 

Het is een krachtige tool die moderne printmogelijkheden opent en gemak en efficiëntie biedt voor zowel zakelijke als persoonlijke printbehoeften